keskiviikko 17. tammikuuta 2018

Ensi kesän puutarhaprojekteja

Minulla on tapa haaveilla milloin mistäkin pienestä tai suuresta, enemmän tai vähemmän mahdottomasta. Puhun usein haaveistani ääneen, ja yleensä kuuntelijaksi joutuu (tai siis tietenkin pääsee) mieheni. Monesti nämä haaveeni koskevat puutarhaa. Unelmoin muun muassa omasta hedelmätarhasta, metsäpuutarhasta, rauniopuutarhasta, muotopuutarhasta ja perhospuutarhasta, näin muutama mainitakseni. Ne kaikki eivät tietenkään millään mahdu pienelle rivitalopihallemme. Siispä haaveilen rakentavani kyseisiä puutarhoja vanhempieni pihaan, isäni kotipaikalle tai ihan uudelle tontille, jollaisen hankkisin heti, jos voittaisin lotossa. Kerran mieheni sitten tokaisi minulle, että "tekisit edes oman pihamme joskus valmiiksi". Taisin olla ihan hiljaa tai sitten vastasin jotain vähemmän järkevää. Ajatus jäi kuitenkin kytemään mielessäni, ja olen tullut siihen tulokseen, että mieheni sanoissa piileksii viisaus.

Haaveilen muun muassa metsäpuutarhasta.
Kuva Pörsänmäen valkovuokkometsästä toukokuulta 2016
 Puutarha ei tietenkään tule koskaan täysin valmiiksi, tai ainakin se vaatii jatkuvaa huoltoa ja hoivaa. Mutta myönnetään fakta, meidän pihamme näyttää keskeneräiseltä. Kukkapenkeissä on isojakin aukkopaikkoja, reunuskiviä puuttuu vielä pitkältä matkalta, eikä piha ole muutenkaan viimeistelty. Siispä tänä vuonna aion panostaa omaan puutarhaamme ja mahdollisuuksien mukaan tehdä sen "valmiiksi". Tässä vähän alustavia suunnitelmia.

RAPARPERIPOLKU

Raparperipolku on takaoven läheltä lähtevä pieni polku Liljapenkin ja Ruusupenkin välissä. Se päättyy umpikujaan, jonka päässä kasvaa raparperi.

Raparperipolku
Aikomukseni on askarrella polulle betonista raparperinlehden muotoiset askelkivet. Ensin täytyisi kuitenkin poistaa nurmikko ja laittaa tilalle kasvamaan jotain matalaa maanpeittokasvia. Hyviä vaihtoehtoja saa suositella!

Tein Raparperipolun viime vuonna.
 Aikomukseni on poistaa polun päässä oleva raparperi tai siirtää se pihallamme olevan toisen raparperipuskan viereen. Mietin sen tilalle runkoruusua, mutta toisaalta sellainen vaatii talvetuksen suhteen ehkä liikaa vaivannäköä.

RUUSUPENKKI

Ruusupenkki on pihallamme aika keskeisellä paikalla. Sen päässä on vielä tilaa yhdelle tai kahdelle uudelle ruusulle, ellen sitten keksi laittaa sinne jotain muuta kasvia, kuten gladioluksia, joita siellä kasvoi viime kesänä.

Ruusupenkki kesällä 2017
 Ruusupenkki kaipaisi enemmän reunuskasveja, joten niitä täytyy hankkia lisää. Raparperipolun puoleisella reunalla ajattelin pitäytyä samoissa lajeissa, joita siellä jo on, eli karpaattienkelloa, neidonkurjenpolvea ja valkoista verikurjenpolvea. Pihan puolelta penkkiä reunustaa erilaiset yrtit. En ole vielä päättänyt, pitäydynkö sillä puolella kokonaan yrteissä vai hankinko niiden kaveriksi kukkia.

Ruusupenkin yrtit kesällä 2017
Istutin Ruusupenkkiin syksyllä aika runsaasti kukkasipuleita. Keväällä aion merkitä ylös kaikki aukkopaikat uusia kukkasipuleita varten. Niissä pitäytynen sinikeltaisissa väreissä.

LILJAPENKKI

Liljapenkki sijaitsee talomme seinustalla. Siinä kasvaa nimensä mukaisesti liljoja, joiden vieressä kohoaa neljän kärhön ympäröimä kärhötuki. Liljojen sekaan minun oli tarkoitus kylvää jo syksyllä maariankelloja. Mikäli ehdin, laitan niiden siemeniä lähiaikoina hankikylvöihin ja istutan ne sitten keväällä Liljapenkkiin.

Liljapenkki kesällä 2017
Kärhöjen keskelle kylvin viime kesänä ruiskaunokkeja ja se osoittautui aika kivaksi ratkaisuksi. Saattaa olla, että teen niin myös tänä kesänä. Voisipa ruiskaunokkeja kylvää vaikka liljojenkin sekaan.

Kärhötuen aluetta kesällä 2017
 Kärhötuen toisella puolella kasvaa ainakin kotkansiipiä. Ne ajattelin kaivaa ylös ja viedä vanhempieni pihaan. Niinpä niiden tilalle mahtuisi jokunen uusi lilja.

Myös Liljapenkkiin jäi joitain aukkoja kukkasipulien osalta, joten sinnekin saan ensi syksynä istutella uusia sipuleja. Liljapenkkiin valitsen vaaleanpunaisia ja valkoisia kukkia.

SUOMI100-PENKKI

Suomi100-penkki sijaitsee Liljapenkin jatkeena. Oikeastaan niillä ei ole mitään selkeää rajaa, mutta kutsun Suomi100-penkiksi osaa, joka jää ihmeellisen puurakennelman keskelle. Rakennelman tarkoitus ei ole vieläkään selvinnyt minulle. Joka tapauksessa ajattelin hyödyntää sitä köynnöstukena. Aikeeni on istuttaa sen Liljapenkin puoleiseen päähän jokin kärhö ja toiseen päähän jokin köynnösruusu. Harkitsen köynnösruusua 'New Dawn', kärhön suhteen en ole tehnyt vielä sen suurempia pohdintoja. Ehkä valitsen vaan jonkun, joka sointuu kivasti köynnösruusun sävyihin.

Suomi100-penkki kuvassa vasemmalla
Luulen, että Suomi100-penkin kasvit vaativat uudelleenjärjestelyä. Loistokurjenmiekat 'Concord Crush' voisi siirtää penkin takaosaan tai jompaankumpaan reunaan. Epämääräiset syysleimut, joiden piti olla kyläkurjenpolvia 'Laura', siirrän varmaan vanhempieni pihaan. Samoin teen todennäköisesti yksinäiselle kuunliljalle 'Frances Williams'. Samoja kuunliljoja kasvaakin jo vanhempieni pihassa. jaloritarinkannukset 'Black Night' ja 'Percival' saavat siirron joko penkin etuosaan tai eri reunaan kuin loistokurjenmiekat. Siirtojen jälkeen täytyy katsoa tyhjät paikat ja miettiä, mitä niihin laittaisin.

MUU PIHA

Tuijan ympärille aion istuttaa jotain maanpeitekasvia ja syksyllä kukkasipuleita. Samoin voisi kenties tehdä etupihan tuijalle, jos aika riittää. Takapihan tuijan lähellä olevan raparperipuskan luo ajattelin väkertää lapsille leikkipaikan. Haluaisin sinne pöydän, mutta en oikein tiedä millaisen. Olisi kiva, jos pöydän yhteyteen saisi kasvuastian kukille tai vaikkapa mansikoille, mutta toisaalta pöydän rakenteen tulisi olla sen verran kevyt, että sen saa siirrettyä talveksi varastoon.

Lasten leikkipaikka sopisi jonnekin näille paikkeille.
Takapihallamme on talon seinustalla laatoitusta, mutta lähes jokainen laattaa keikkuu ja heiluu. Ne pitäisi kaivaa ylös ja laittaa uudelleen paikoilleen ja uusia perustukset. Voi kuitenkin olla, ettemme ehdi tekemään sitä vielä tänä vuonna. Laatoitetulle alueelle haluan joka tapauksessa laittaa oikein runsaita ruukkuistutuksia. Tänä kesänä aion tehdä yhtäläiset ruukkuistutukset ja istuttaa lähinnä yhtä lajia per ruukku tai ainakin pysytellä samansävyisissä kukissa. Luultavasti valitsen vaaleanpunaisia ja valkoisia sävyjä. Etupihalle haluan myös runsaat, romanttiset ruukkuistutukset.

Laatoitetulla alueella on paljon tilaa ruukkuistutuksille.
Loppuun vielä kertaukseksi ja selvennykseksi lista ensi kesän tehtävistä. Tästä on helppo jatkossa itsekin seurata, mitä pitäisi tehdä ja mitä olen jo saanut tehtyä.

Tehtävälista 2018

- nurmikon poisto Raparperipolulta
- Raparperipolun nurmikon tilalle maanpeitekasvia
- raparperinlehden muotoiset askelkivet Raparperipolulle
- raparperin poisto/siirto Raparperipolun päästä
- keksi uusi kasvi raparperin tilalle
- Ruusupenkin päähän uusi(a) ruusu(ja) tai gladioluksia
- reunuskasvien hankkiminen Ruusupenkkiin
- kevätkukkien aukkopaikkojen merkitseminen Ruusupenkkiin
- uusien kukkasipulien istutus Ruusupenkkiin
- maariankellojen hankikylvö tai suorakylvö Liljapenkkiin
- ruiskaunokkien kylvö kärhöjen keskelle (ja liljojen sekaan)
- kotkansiipien siirto vanhempieni pihaan
- uusien kasvien (liljojen?) istutus kotkansiipien tilalle
- kevätkukkien aukkopaikkojen merkitseminen Liljapenkkiin
- uusien kukkasipulien istutus Liljapenkkiin
- köynnösruusun (New Dawn?) hankkiminen Suomi100-penkkiin
- kärhön hankkiminen Suomi100-penkkiin
- syysleimujen siirto pois Suomi100-penkistä
- kuunliljan 'Frances Williams' siirto pois Suomi100-penkistä
 - Suomi100-penkin uudelleenjärjestäminen
- takapihan tuijan ympärille maanpeitekasveja ja kukkasipuleita
- etupihan tuijan ympärille maanpeitekasveja ja kukkasipuleita
- lasten leikkipaikan tekeminen
- pöydän hankkiminen lasten leikkipaikkaan
- takapihan laattojen uudelleenlaitto
- ruukkuistutuksia takapihan laatoitukselle
- ruukkuistutuksia etupihalle

Tällaisia puuhia olen suunnitellut ensi kesälle. Lisäksi olisi tarkoitus tehdä vanhempieni pihaan ainakin leikkokukkapenkki. Tahtoisin sinne myös metsäpuutarhan, ja haluaisin harventaa turhan tiheäksi ja varjostavaksi käynyttä metsää. Isäni ei ole toistaiseksi ollut kovin myötämielinen suunnitelmieni suhteen. Täytyy siis jatkaa hänen pehmittelyä..

 Joko sinä olet tehnyt puutarhasuunnitelmia ensi kesälle?

19 kommenttia:

  1. Outs! To do -listasi on jo pitkä. Mulla on suunnitelmat vasta päässä. Paperille voi tulla hengästyttävän pitkä. Katsotaan! Ihanaa kuitenkin, kun on selkeitä tavoitteita ja suunnitelmia. Itse toivon joskus ammattilaisen luo pääsyä...jospa menisi pihapiirustukset kainalossa vinkkejä kalastelemaan. Toistaiseksi se ei ole edennyt.

    Uusia siemeniä ensi kesälle on ostettu ja joku askel otettu - lähipäivinä postaankin niistä tunnelmista!

    Suunnittelun iloa ja hyviä oivalluksia sinulle!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Suunnitteleminen on ihanaa, vaikka voi olla, että minunkaan ei tule toteutettua näistä puoliakaan (tai keksin vielä vähintään yhtä monta uutta suunnitelmaa).. Olisi kieltämättä jännä kuulla joskus ammattilaisen ideoita. Täytyypä pitää silmällä, milloin siemenpostauksesi ilmestyy. :)

      Poista
  2. Suunnitelmat ovatkin hyvä tapa kartoittaa pihaan tulevia istutuksia ja kasvien paikkoja. Usein suunnitelmat myös jäsentyvät ja jalostuvat matkan varrella. Turhaan ei sanotakaan, että hyvin suunniteltu on puoliksi tehty. Minulla tuo tarkka suunnittelu tuppaa välillä jäämään ja sehän tietää pahimmassa tapauksessa lisätöitä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olet ihan oikeassa. :) Viime vuonna suunnittelin enimmäkseen vasta teon lomassa, ja sen huomaa monista paikoista. Onneksi esim. kasvien paikkoja on suht helppo muuttaa jälkikäteenkin!

      Poista
  3. Selkeät on suunnitelmasi ja tehtävälistasi mittaa on kunnioitettava. Pitäisi varmaan alkaa suunnittelemaan tulevaa kautta, mutta omassa puutarhassa alkaa olla enää ylläpitotöitä. Ainahan niitä ikuisuusprojektejakin löytyy. Pitäisi vain listata tärkeysjärjestyksessä.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Minunkin kannattaisi vielä tehdä tärkeysjärjestys. Muuten tulee varmaan aloitettua kivoimmista hommista (eli hommattua lisää uusia kasveja), jotka eivät välttämättä ole tarkemmin ajateltuna niin tärkeitä.

      Poista
  4. Voi miten paljon kivoja suunnitelmia, onkin hyvä että jo vähän valmiiksi miettii mitä kaikkea sitä kesällä voisikaan tehdä. Noin pitäisi tehdä itsekkin! Teidän piha näyttää kivalta ja kun saat ihania ideoitasi toteutettua siellä onkin mukava kesästä nauttia:) Toivotaan niin kovasti että se kesä olisi kaunis♥

    VastaaPoista
  5. Kuulostaa niin tutulle, minullakin on suunnitelmia välillä pää täynnä ja kukapa ne ehtisi kaikki toteuttaa. Pitäisi ottaa puutarhuri ja koneet apuun. Olen monesti miettinyt, että tuossa suunnittelutyössä olisi drone hyvänä apuna. Olisi ehkä helpompaa hahmottaa alue ylhäätä päin ja piirellä ylhäältäpäin istutussuunnitelmat. Sivusta katsottuna, ainakin minulle, on jotenkin paljon vaikeampi hahmottaa alueen kokoa ja miten se sopii maastoon. ~Katja

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ilmakuvat olisi ihan mahtava apu suunnittelutyöhön! Minä ajattelin piirtää oman pihasuunnitelman, jos suinkin jossain välissä ehdin, mutta se ei tietenkään vastaa valokuvia.

      Poista
  6. Ihania suunnitelmia ja ToDo-lista <3 Nuo listat ovat siitä hyviä, että niistä on helppo lähteä ain yksittäistä tehtävää tekemään. Ilman listaa tuntuu välillä, että tekemistä on niin paljon, ettei tiedä mistä aloittaa :) Ihania kuvia <3

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! :) Totta, listat on käteviä. Silloin kun tuntuu, ettei ole saanut mitään aikaiseksi, listasta on myös hyvä tarkistaa, mitä oikeasti onkaan saanut aikaan. :)

      Poista
  7. Paljon on suunnitelmia. Itse touhuan usein inspiraation vallassa ja paljon saattaa tapahtua ihan viikossakin, jos jotain saan päähäni. On hyvä olla suunitelmallinen. Käypäs katsomassa blogistani, mitä voitit...

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Sinä oot kyllä todella tehokas, kun jotain alat tekemään! :) Minulla tuppaa hommat usein jäämään vähän kesken, kun innostun yhtäkkiä jostain ihan muusta. Oi, olenko minä voittanut jotain! Pitääpä käydä kurkkaamassa. :)

      Poista
  8. No wau, kunnioitettava todo-lista! Ehkä kannattaisi itsekin tehdä sellainen, ettei taas syksyllä pääse ihmettelemään, että miksi en tänäkään vuonna istuttanut punaviinimarjoja parempaan paikkaan! 👍😉

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jospa sitä saisi aikaan kaikkea järkevää, nyt kun on oikein lista. :)

      Poista
  9. No wau, mikä lista! Toisaalta kun vauhtiin pääsee toteuttamisessa niin äkkiäkös siitä saat hommia viivailla tehdyksi! Mulla ei ole yllättäen mitään listattuna ensi kesälle. Ne tulee sitten kaikki yhtäkkiä kun tuonne pihalle pääsee taas talven jälkeen pyörimään ja tuumailemaan :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan, että saan jotain muutakin aikaan kuin pelkän listan! Helpointa onkin ideoilla vasta sitten, kun lumet on sulaneet ja näkee taas puutarhan kunnolla. :)

      Poista
  10. Minä huomaan aina tässä vaiheessa vuotta miettiväni, mitä sitä kesällä tekisi pihalla. Nyt vain aika näyttää kuinka käy, kun kesällä syntyy esikoisemme ja aika menee varmasti pitkälle sen kaiken uuden opettelemiseen :) Mutta silti.. mansikkamaa, kuinka ihana se olisikaan. Minä vain tuskin itse ison vatsani kanssa sellaista jaksan rakennella, hihhih.. :)

    VastaaPoista