maanantai 10. huhtikuuta 2017

Raparperimacaronit & raparpericurd

Tein tässä reilu viikko sitten ihonhoitotilaisuuteen tarjoiltavaksi raparperimacaroneja. Ne olivat niin hyviä, että ajattelin jakaa reseptin täälläkin. En ole koskaan ennen tehnyt macaron-leivoksia, ja kaikkialla peloteltiin niiden olevan vaikeita valmistaa. Tällä ohjeella onnistuu kuitenkin todistetusti ensikertalainenkin! Alkuperäisen ohjeen löysin netistä, mutta vaikka kuinka etsin, en enää löytänyt kyseistä nettisivua. Kaikki kunnia kuitenkin alkuperäisen reseptin kehittäjälle.

Tuoreita raparpereja odotellessa nyt onkin mainio aika hyödyntää pakkaseen varastoidut viimevuotiset raparperit näihin herkkuihin! Vihreiksi tai keltaisiksi värjättyinä näistä saa ehdottoman hitin pääsiäispöytään.

Raparperimacaronit

 
 
 Täyte: raparpericurd
400 g raparperia
tilkka vettä
3 kananmunan keltuaista
100 g voita (tai margariinia)
1 dl sokeria

Pilko raparperit ja keitä ne vedessä pehmeiksi. Nosta kattila liedeltä ja soseuta raparperit sauvasekoittimella sileäksi. Nosta kattila takaisin liedelle. Lisää sokeri ja keltuaiset. Kiehauta muutama minuutti, jotta seos paksuuntuu. Nosta kattila liedeltä, lisää paloiteltu voi (tai margariini). Sekoita, kunnes rasva on kokonaan sulanut. Kaada kannelliseen lasipurkkiin ja jäähdytä jääkaapissa.

Macaron-pohjat
200 g tomusokeria
120 g mantelijauhoja
 3 (huoneenlämpöistä) kananmunan valkuaista
1 rkl sokeria
((geelimäistä) elintarvikeväriä)

Lämmitä uuni 150 asteeseen. Siivilöi tomusokeri ja mantelijauhot kulhoon ja sekoita ne hyvin keskenään. Vatkaa valkuaisia noin 30 sekuntia, lisää sokeri (ja väriaine, mikäli käytät sellaista). Jatka vatkaamista noin 5 minuuttia, kunnes vaahto pysyy paikoillaan ylösalaisin käännetyssä kulhossa. Lisää tomusokeri-mantelijauhoseos vaahtoon useammassa erässä, sekoita hyvin. Laita massa pursottimeen ja pursota pyöreäpäisellä tyllalla ympyröitä leivinpaperin päälle uunipellille. Kopauta peltiä pari kertaa pöytään, jotta mahdolliset ilmakuplat häviävät. Anna kovettua huoneenlämmössä noin 20 minuuttia, kunnes kuori on hieman kovettunut. Alenna uunin lämpö 130 asteeseen ja paista macaroneja noin 17-20 minuuttia. Anna jäähtyä. Levitä täytettä macaron-pohjalle ja paina toinen puolikas päälle. Säilytä jääkaapissa.


Taisin saada tällä ohjeella aikaan noin 20 leivosta, joiden halkaisija oli noin 4 cm. Koska tarjoiltavien piti olla maidottomia, käytin raparpericurdiin maidotonta margariinia. Vaikka yleensä olenkin aidon voin puolestapuhuja, oli raparpericurd älyttömän hyvää noinkin. Itse asiassa niin hyvää, että söin ylijääneen curdin suoraan purkista lusikalla.. Jos et ole yhtä ahne kuin minä, voit säilyttää ylimääräisen raparpericurdin jääkaapissa.

Raparperin alkuja on puhjennut pihalle useita.
Tähän loppuun on aivan välttämätöntä liittää kuva tämänkeväisestä raparperin alusta. Vaikka ne ovatkin aika erikoisia, ehkä jopa hiukkasen rumia, niin en ole tänä keväänä innostunut mistään muusta pihalta löytämästäni niin paljoa kuin näistä. Nuo aivoja muistuttavat pikkukääröt viestivät niin vahvasti keväästä. Ei mene kauaa, kun saan poimia ihka ensimmäiset oman pihan raparperinvarret ja valmistaa niistä suussa sulavia leivonnaisia.. Raparperi on minun ehdoton suosikkini kevään herkuista. Mikä on sinun lempparisi?

10 kommenttia:

  1. Ihana ohje! Täytyy painaa mieleen, että muistaa kokeilla kun alkaa raparperiaika.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Niin on! En yleensä ole mikään macaronien ylin ystävä, mutta näitä olisin voinut syödä vaikka tusinan. Tuoreista raparpereista tulee varmaan vielä herkullisempaa. :)

      Poista
  2. Onpa hyväntuntuinen ohje. Täytyy muistaa sitten kun alkaa olla raparperiaika. - Kiva kun arpajaispalkinto tuli perille. Toivottavasti kirjasta on sinulle iloa. - Mukavaa viikon jatkoa!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ensimmäinen lukukerta tuotti jo suurta iloa, eikä varmasti jää viimeiseksi. Kiitos kovasti! :)

      Poista
  3. Iiiiks!!!
    Siis raparperimacaronsit!!!!
    Voi miten mielettömän hyviä mahtavat olla!!
    Ja niin kauniin sävyisiä..voih ja namskis!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Väriainetta kului rutkasti, mutta olivat kyllä herkullisia. :)

      Poista
  4. Olipa kielen vievää jo lukiessa. Varmaan käy karpalonkin kanssa. Laitanpa korvan taakse. Kiitos kovasti!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pitääpä kokeilla joskus karpalolla. :) Viinimarjoja ajattelin myös testata.

      Poista
  5. Herkullisen kuuloinen resepti, kiitos! Mukavaa pääsiäistä! P.s. blogissani on puutarhakirja-arvonta:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos vinkistä, pitääpä käydä osallistumassa. :)

      Poista